Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım Teşvik Belgesinde Şirketlere Yeni Sınırlama Geliyor

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa ile yatırım teşvik belgelerinde yapılan değişikliklerle, indirim hakkının kullanılabileceği süre en fazla 10 yıl ile sınırlandırılıyor. Yatırımlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 60 indirimli uygulanacak. Ar-Ge personel desteklerine de belirli sınırlamalar getiriliyor.

AKP, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 21 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ekonomim’den alınan bilgiye göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yatırımları teşvik etmek amacıyla yapılan indirimli kurumlar vergisi uygulamasında sınırlama getiriliyor. Artık indirim hakkı, yatırımın yapıldığı ilk hesap döneminden itibaren en fazla 10 hesap dönemi boyunca kullanılabilecek ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60 olarak belirlenecek. Ayrıca, kazanç olmasına rağmen kullanılmayan yatırıma katkı tutarlarının sonraki dönemlerde dikkate alınmayacağı kanuna ekleniyor. Yatırım teşvik belgesi kapsamında, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini aşmamak şartıyla yatırıma katkı tutarı hesaplamalarına göre, indirim hakkı ilk hesap döneminden dördüncü hesap dönemi sonuna kadar diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek ve bu oran sıfıra kadar düşürülebilecek.

5746 sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi istisnası, aylık brüt asgari ücretin 24 katıyla sınırlandırılıyor. Ücretlerin belirli bir tutarın üzerindeki kısımları teşvik kapsamı dışında bırakılarak, kalan tutarlar üzerinden vergi avantajı sağlanacak.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin ücretlerine sağlanan vergi istisna ve teşvikler ise brüt asgari ücretin 40 katıyla sınırlandırılacak.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, serbest bölgede üretim yapan mükelleflerin kendi bölgesinde veya diğer serbest bölgelerde yaptıkları ürün satışlarından elde ettikleri kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Related Posts

Bir ilimizde lahmacun fiyatı şoke etti! İşte Türkiye’nin lahmacun karnesi

Türkiye lahmacun endeksi yayımlandı. Söz konusu raporda en pahalı ve en ucuz lahmacun satan iller belli oldu.

İstanbul için su açıklaması: Barajlardaki doluluk oranları yüzde 64’e geriledi

İSKİ’den yapılan açıklamada, İstanbul’a su sağlayan barajlarda nisan ayındaki yağışlarla birlikte yüzde 81’e ulaşan doluluk oranlarının yüzde 17 oranında azalarak, yaklaşık yüzde 64’e gerilediği belirtildi. Açıklamada 6 Temmuz 2024 tarihinde 588 …

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 800 bin TL’nin 1 aylık getirisi

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla milyonlarca vatandaş birikimini değerlendirecek bir yer arayışına girdi. Politika faizlerinin yüksek tutulması ile bankaların mevduat faiz oranları da güncellendi. İşte 800 Bin TL’nin 32 günlük getirisi…

125 milyon dolarlık hisse devri onaylandı! Türk şirketi ortaklığın tek hakimi!

Rekabet Kurulu, Aksa Akrilik’in Dow Europe’un elindeki yüzde 50 DowAksa hissesini devralmasına onay verdi. 125 milyon dolarlık işlem tamamlandığında Aksa, DowAksa’nın tamamına sahip olacak.

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

Direne direne yüzde 93 zam aldılar: 73 bin lira maaş, 20 bin lira eğitim parası, 30 bin lira sosyal hak ödemesi

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’de 43 günlük direniş işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. İşverenle sendika anlaştı ve işçilerin istediği oranda zam öngören Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Anlaşma, işçilerin ücretlerinde dikkat çekici bir artış …