Yargıtay’dan yıllık izinler için emsal karar: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak


Haber: Yargıtay, Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretleriyle İlgili İçtihadını Değiştirdi

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretleri konusundaki içtihadını değiştirdi ve zaman aşımı süresini retroaktif olarak beş yıl olarak kabul etti.

Kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde hangi zaman aşımı süresinin uygulanacağı konusu uzun süredir çalışanlar ve işverenler arasında tartışma konusu oldu. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç‘ın haberine göre, Yargıtay bu konuda önemli bir içtihat değişikliğine gitti ve belirsizliğe son verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2012-2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu. Ancak 2020’de iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesiyle bu görüş yeniden gözden geçirildi. Artık, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de beş yıllık zaman aşımı süresi uygulanacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süresi

Ahmet Kıvanç’ın aktardığı bilgiye göre, 1 Temmuz 2012’den önce yıllık izin ücretleri için geçerli olan beş yıllık zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte on yıla çıkarıldı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türleri için beş yıl olarak belirlendi.

Kanunda yer alan geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlere göre (on yıl) devam edecek. Ancak halen süresi dolmamış alacaklar için, kalan sürenin beş yılı aşması durumunda, yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlandığında Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte mümkün olur. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli bu konuda etkili değildir. Yani işveren tarafından haklı bir nedenle çıkarılmış olsun veya çalışan kendi isteğiyle ayrılmış olsun, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi gereklidir.

Yargıtay’ın içtihadındaki bu değişiklik, çalışanların hak arama süreci açısından önemli sonuçlar doğururken, işverenlerin de yükümlülüklerini gözden geçirmelerini gerektirir. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini dikkatle takip etmelerinin gerektiğini vurguluyor.


Related Posts

Trump, Powell’ı hedef aldı: Gerçek bir aptal, en kötüsü

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’ı hedef almaya devam ediyor. Trump, Fed’in faizi sabit tutmasıyla ilgili “Çok geç. Powell EN KÖTÜSÜ. Gerçek bir aptal, Amerika’ya milyarlarca dolara mal oluyor!” ifadelerini kullandı.

Spor tarihinin en büyük satışı

NBA’in en popüler takımlarından Los Angeles Lakers, 46 yıl sonra el değiştiriyor. 1979 yılında 67,5 milyon dolara LA Lakers’ı satın alan Buss ailesi, spor tarihine geçecek anlaşma ile 10 milyar dolar karşılığında LA Lakers’ı Dodgers’ın sahibi Mark Walter’a satmayı kabul etti.

Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın toplam serveti ne kadar?

ABD Başkanı Donald Trump’ın mali beyanı, kripto para yatırımlarındaki önemli kazançlarını ortaya koydu. Aile destekli yeni girişimler, finansal çeşitliliği artırıyor. Kripto sektöründeki gelişmeler Trump ailesinin odağında. Peki Donald Trump’ın toplam serveti ne kadar? İşte ayrıntılar…

Ortadoğu’daki gerilim altını uçurdu: Rakamlar rekor seviyeye ulaştı!

16 Haziran 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 16 Haziran 2025 Pazartesi altın fiyatları…

25 yıllık sanayi devi konkordato ilan etti

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik Sanayi Ticaret A.Ş., mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Dev şirketin referansları arasında Arçelik, Tofaş, Ford Otosan, Türk Traktör ve Aselsan gibi büyük …