Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!



Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, KKKA Bilgi Sistemi’nin aktif olarak vakaları takip ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “KKKA, kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalıktır” denildi. Bakanlık tarafından 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakalarının 2011’de kullanılmaya başlanan web tabanlı KKKA Bilgi Sistemi ile takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, “KKKA Vaka Yönetim Rehberi”nin bu yıl yürürlüğe girdiği ve hastalıkla ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulduğu, hasta sevki ve tedavi merkezlerinin 19 bölgede görev yaptığı da vurgulandı.

Belirtilere Dikkat!

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan uyarıda, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin belirtileri göz önünde bulundurması gerektiği aktarıldı. Halsizlik, ateş, kas ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Alınması Gereken Önlemler

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önerildi. Riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi ve kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitimin verildiği ifade edildi.


Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı