Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: Yaş çayda üreticinin hakkı 35 liradır

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: 2025 Yılında Yaş Çay Fiyatı 35 Lira Olmalı!

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, 2025 yılı yaş çay fiyatının açıklanmasına yaklaşık günler kala, 210 bin çay üreticisinin merakla beklediği yaş çay fiyatının 35 lira olmasını istedi. Özsoy, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda çay üreticilerinin hak ettiği ücreti alamadığını belirterek, bu yılın fiyatının çiftçilerin emeğine ve maliyetlerine adaletli bir şekilde denk gelmesi gerektiğini vurguladı.

Çay üretiminin maliyetini değerlendiren Özsoy, işçilik maliyeti hariç yaklaşık 19 lira, işçilik maliyeti dahil edildiğinde ise 29 lira civarında bir maliyetin olduğunu belirtti. Bu maliyetlere yüzde 20 kar eklediklerinde çayın adil bir şekilde 35 liraya satılması gerektiğini ifade etti. Özsoy, çiftçilerin topraktan kopmaması ve üretimin devam edebilmesi için hak ettikleri fiyatın verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Özsoy, çay üreticilerinin diğer iş seçeneklerinin olmadığına dikkat çekerek, çay tarlalarında sabah akşam emek veren çiftçilerin hak ettiği bedeli alması gerektiğinin altını çizdi. Çiftçilerin sadece birkaç ay çalışma imkanının bulunduğunu ve bu nedenle doğru fiyatın ödenmesi gerektiğini belirtti. Maliyet hesaplarının gerçekçi olduğunu vurgulayan Özsoy, 35 liranın çiftçinin hakkı olduğunu ve üretimin sürdürülebilmesi için bu miktarın ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İktidar Partisinin Müdahalesine İtiraz!

Özsoy, her yıl ziraat odalarının ortak karar alarak yaş çay fiyatını kamuoyuyla paylaştığını belirtti. Ancak bu yıl, sadece Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ın Tarım Bakanlığı’na AKP Rize İl Başkanı ile birlikte gitmesini eleştirdi. Özsoy, fiyat belirlenmesi sürecinde diğer ziraat odası başkanlarının da görüşlerinin alınması gerektiğini ve çiftçilerin haklarının korunması için birlikte adil bir fiyat belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Özsoy, iktidar partisinin çay fabrikasının sahibi olan bir il başkanının fiyat belirlemesine karşı olduğunu da belirterek, çiftçilerin haklarının korunması ve adil fiyat politikalarının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Altının göreceği en yüksek rakamı açıkladı: İlle de alacağım diyene kritik uyarı

İran-İsrail arasındaki çatışmalar piyasalarda büyük krize neden olacak korkusu yaratmış, savaş senaryolarında en önemli yatırım aracı haline gelen altında büyük sıçrama olacağı düşünülmüştü. Piyasalar ilk anda tepki gösterse dahi sonrasında durgun …

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.