E-sigara ile ilgili endişe yaratan bulgular: Daha zararlı ve bağımlılık yapıcı

Bağımsız bilim insanları ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin kayıtlarında elektronik sigaralarda kullanılan nikotin alternatiflerinin nikotinden çok daha zararlı ve bağımlılık yapıcı olduğu ortaya çıktı. Bu konudaki bilimsel araştırmaların halen devam ettiğine dikkat çeken haber ajansı Reuters, e-sigara üreticilerinin bazı sentetik nikotin benzeri maddelerin FDA’nın onayının alınmadan kullanılabildiğini duyurdu. 

FDA konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da ortaya çıkan veriler nikotin benzerlerinin daha zararlı ve çok daha bağımlılık yapıcı olduğunu gözler önüne serdi. Bu tür maddeler ergen beyin gelişimini bozabilir ve gençlerin ilgisi, öğrenmesi ve hafızasını uzun vadede etkileyebilir” denildi. 

Bazı elektronik sigaralarda geleneksel nikotin kullanıldığı belirtilse de 6 metin nikotinin laboratuvarda yapıldığı vurgulandı. Öte yandan Reuters’ın haberinde bağımsız araştırmacıların notlarına da yer verilse de daha detaylı araştırmalar yapılması gerektiği de hatırlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir