Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Çin Merkez Bankasının Teşvikleri Değerlendiriliyor

Uzmanlara göre, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikler devalüasyon adımı olarak yorumlanırken, teşviklerin devam edeceği öngörülüyor.

Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı risklerin öngörülebilirliği azalttığı ve tarafların müzakere yapmayı planlamasıyla bu risklerin azaldığı belirtiliyor. Çin, tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

Çin Merkez Bankası, 8 Mayıs itibarıyla 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirdi. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını da 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşüreceğini duyurdu. Bu indirimle finansal sisteme 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

“Küresel piyasalarda Havayı Olumluya Çevirici Bir Adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Çin Merkez Bankası’nın aldığı kararları devalüasyon olarak yorumlayarak, bu adımların para birimini zayıflatacağını ve iç talebi desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Eryılmaz, Çin’in önceki dönemlerde yaptığı teşviklerin aksine şimdi iç tüketimi desteklemeyi amaçladığını ve para politikasıyla bu hedefe ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Faiz indirimleri ve likidite artışları ile 1 trilyon yuanlık bir likidite yaratılacağını dile getirdi.

Çinli yetkililerin, ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlıklarının olumsuz etkilerini telafi etmek için aldığı önlemleri değerlendiren Eryılmaz, bu adımların risk iştahını artırdığını ve piyasalara olumlu yansımaları olacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in teşvik adımlarının devam etmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

“Çin, Olumsuzlukları Telafi Etmek için Desteği Artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Çin’in ABD ile yaşanan ticaret savaşının olumsuzluklarını telafi etmek için desteklerini artırdığını belirtti. Dijkhuizen, bu önlemlerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve diğer faiz indirimlerini beklediklerini ifade etti.

PBoC’nin, teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edebileceğini belirten Dijkhuizen, ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinin gerginliğin azaltılmasına olanak sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Related Posts

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Altının göreceği en yüksek rakamı açıkladı: İlle de alacağım diyene kritik uyarı

İran-İsrail arasındaki çatışmalar piyasalarda büyük krize neden olacak korkusu yaratmış, savaş senaryolarında en önemli yatırım aracı haline gelen altında büyük sıçrama olacağı düşünülmüştü. Piyasalar ilk anda tepki gösterse dahi sonrasında durgun …

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.