Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

“`html

Şimşek’ten Palandöken Ekonomi Forumu’nda Önemli Açıklamalar

Erzurum’daki bir otelde düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu’nda, Mehmet Şimşek videolu mesaj ile katılım gösterdi. Şimşek, forumun yüksek ticaret belirsizlikleri altında gerçekleştirildiğini belirterek, küresel ekonominin derin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Global Sorunlar ve Türkiye’nin Durumu

Şimşek, korumacılığın yanı sıra dünya genelinde yaşlanan nüfus, yapay zeka ve iklim krizinin de ekonomik büyümeye tehdit oluşturduğunu kaydetti. Bu olguların, küresel ekonomik büyümenin zayıflamasına neden olabileceğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin durumu hakkında da olumlu yönler olduğunu dile getiren Şimşek, “Mayıs 2023’ten bu yana uyguladığımız istikrar ve reform politikaları sayesinde dış kırılganlıklarımızı azalttık, şoklara karşı dayanıklılığımızı artırdık ve makro finansal istikrarı güçlendirdik. Sürdürülebilir yüksek büyüme için sağlam bir zemin oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Korumacılığın Etkileri

Şimşek, korumacılığın küresel ticaret için büyük bir tehdit olduğunu ve 2008 finans krizinden bu yana bu tehdidin arttığını belirtti. Ticaret kısıtlarının kriz öncesi döneme kıyasla 11 kat yükseldiğini ifade eden Şimşek, ABD ve Çin arasındaki rekabetin bu korumacı politikaların arkasındaki temel faktörlerden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Dayanıklılığı

Şimşek, Türkiye’nin artan korumacı politikalara karşı diğer ülkelerle kıyaslandığında daha dayanıklı olduğunu vurguladı. Bunun sebeplerinden biri olarak, Türkiye’nin ihracat bağımlılığının düşük olmasını gösteren Şimşek, iç talebin ekonominin ana motoru olduğunu ifade etti. Mal ihracatının milli gelir içindeki payının yalnızca %20 civarında olduğunu belirtti.

Türkiye’nin dış ticaretinin büyük bir kısmını dost ülkelerle gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, “Avrupa Birliği dahil 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarımız var. Toplam ihracatımızın %62’si, korumacı tedbirlerden etkilenmiyor.” dedi. Ayrıca, 30 trilyon dolarlık geniş bir coğrafyaya entegre olduklarını ve Orta Doğu ile Afrika’daki bazı ülkelerle de güçlü ilişkiler geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Altyapı ve Lojistik Projeleri

Türkiye’nin hizmet ihracatındaki güçlü konumunadikkat çeken Şimşek, turizm, yurt dışı müteahhitlik ve eğitim gibi alanlarda bölgenin en önde gelen ülkelerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, "Türkiye imalat sanayisinde bölgenin ana üretim merkezi konumunda. Bu avantajları büyük ölçekli altyapı ve lojistik projeleri ile daha da güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye’nin Orta Koridor projesinde önemli bir rol üstlendiğini belirterek, “Kalkınma Yolu Projesi’ni hayata geçirmek için de çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Finansal Sağlık ve Yatırımcılar

Türkiye’nin borçluluğunun milli gelirinin %93’ü seviyesinde olduğunu ifade eden Şimşek, bu oranın benzer gelişmekte olan ülkelerde %245 seviyelerine çıktığına dikkat çekti. Türkiye’nin güçlü ekonomik temellerinin yatırımcıların dikkatini çekeceğini belirtti.

Küresel yatırımcıların şu anda temkinli davranmasının geçici olduğunu ifade eden Şimşek, “Zamanla yatırımcılar güçlü makro ekonomik temellere sahip ülkelere yönelir. Türkiye de bu bağlamda pozitif yönde ayrışacaktır.” dedi.

Dijitalleşme ve Kadın İşgücü

Şimşek, Türkiye’nin önündeki fırsat penceresinin 15-20 yıl kadar uzun olduğunu belirtirken, kadınların işgücüne katılım oranının %36’da kaldığını belirtti. Bu durumu potansiyel bir fırsat olarak gören Şimşek, bu konuda reformları hızlandırmaya çalıştıklarını açıkladı.

Ayrıca, yapay zeka ve robot teknolojileri üzerindeki yatırımlara da değinen Şimşek, Türkiye’nin bu alanda olumlu bir konumda olduğunu ve geliştirmelere devam ettiklerini kaydetti. “Dijitalleşme alanındaki yatırımlarımızı artırarak, nitelikli insan kaynağımızdan en iyi şekilde faydalanmak istiyoruz.” dedi.

İklim Değişikliği ve Yatırımlar

İklim değişikliğinin Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Şimşek, bu tehditlerin üstesinden gelmek için enerji, sulama ve çeşitli alanlarda yatırımlar yaptıklarını belirtti. Ayrıca, yıllık enflasyonun %10 düşüş gösterdiğini ve mali disiplinin sürdürüleceğini ifade etti.

Türkiye’nin cari açığının Mayıs 2023’te 55 milyar dolarken, Şubat itibarıyla 12.8 milyara gerilediğini aktararak, altın ithalatı hariç Türkiye’nin cari fazla verdiğini vurguladı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye lehine olduğunu dile getiren Şimşek, bu durumun cari açığı azaltacağını söyledi.

Türkiye’nin uzun vadeli büyümesinin sürdürülebilir olması için sağlam temeller üzerinde durmayı hedeflediklerini belirtiren Şimşek, “Küresel belirsizlikler içinde bile iyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var. Her kriz, yeni fırsatlar barındırır ve biz Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz.” şeklinde konuştu.

“`

Related Posts

Bir ilimizde lahmacun fiyatı şoke etti! İşte Türkiye’nin lahmacun karnesi

Türkiye lahmacun endeksi yayımlandı. Söz konusu raporda en pahalı ve en ucuz lahmacun satan iller belli oldu.

İstanbul için su açıklaması: Barajlardaki doluluk oranları yüzde 64’e geriledi

İSKİ’den yapılan açıklamada, İstanbul’a su sağlayan barajlarda nisan ayındaki yağışlarla birlikte yüzde 81’e ulaşan doluluk oranlarının yüzde 17 oranında azalarak, yaklaşık yüzde 64’e gerilediği belirtildi. Açıklamada 6 Temmuz 2024 tarihinde 588 …

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 800 bin TL’nin 1 aylık getirisi

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla milyonlarca vatandaş birikimini değerlendirecek bir yer arayışına girdi. Politika faizlerinin yüksek tutulması ile bankaların mevduat faiz oranları da güncellendi. İşte 800 Bin TL’nin 32 günlük getirisi…

125 milyon dolarlık hisse devri onaylandı! Türk şirketi ortaklığın tek hakimi!

Rekabet Kurulu, Aksa Akrilik’in Dow Europe’un elindeki yüzde 50 DowAksa hissesini devralmasına onay verdi. 125 milyon dolarlık işlem tamamlandığında Aksa, DowAksa’nın tamamına sahip olacak.

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

Direne direne yüzde 93 zam aldılar: 73 bin lira maaş, 20 bin lira eğitim parası, 30 bin lira sosyal hak ödemesi

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’de 43 günlük direniş işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. İşverenle sendika anlaştı ve işçilerin istediği oranda zam öngören Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Anlaşma, işçilerin ücretlerinde dikkat çekici bir artış …