Askerlik dönüşü iş bulamayana işsizlik maaşı

İşsizlik Maaşı ve Şartları

İşsizlik maaşı alabilmek için en önemli şart, son üç yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması ve son 120 günün sigortalı bir şekilde çalışmış olmasıdır. Ancak, bu temel koşulları sağlayan herkes işsizlik maaşı alamayabilir. Bunun için işçinin, sigortalı bir işte çalışırken kendi kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekmektedir.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, işsizlik maaşının süresi, son üç yılda SGK’ya bildirilen prim gün sayısına göre belirlenmektedir. Son üç yılda 600 – 899 gün arasında prim günü olanlara 6 ay, 900 – 1.079 gün arasında prim günü olanlara 8 ay, 1.080 gün ve üzeri prim günü olanlara ise 10 ay süreyle işsizlik maaşı bağlanmaktadır.

Askerlik sebebiyle işten ayrılan ve askerlik dönüşünde iş bulamayanlar da işsizlik maaşı alabilmektedir. Ancak, bu durum için yine son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödenmiş olması ve son 120 günün sigortalı çalışarak geçirilmiş olması gerekmektedir.

Bedelli askerlik yapanlar da işsizlik maaşı alabilirler.

Bedelli askerlik yapanlar artık fiilen askerlik görevlerini yerine getirdikleri için, bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar da askerlik dönüşünde iş bulana kadar işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedirler.

İşten Çıkışı Kodu ve Önemi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizlik maaşı için başvuran kişinin maaş almaya hak kazanıp kazanmadığına, SGK’ya bildirilen işten çıkış koduna bakarak karar vermektedir. İşten çıkış kodu, genellikle işveren tarafından SGK’ya bildirilmektedir. Askerlik sebebiyle işten ayrılanların işten çıkış bildiriminde (12) kodunun yer alması gerekmektedir. Askerlik dönüşünde oluşabilecek işsizlik durumunda, işten çıkış koduna dikkat etmek önemlidir.

İşverenin yanlış bir şekilde işten çıkış kodu bildirmesi durumunda, işçinin işsizlik ödeneği alabilmesi için İŞKUR’a belge sunması gerekmektedir. Bu belgeler arasında işçinin işverene sunduğu askerlik sebebiyle iş sözleşmesini sonlandırdığına dair bir yazı ve kıdem tazminatı ödendiğine dair belgeler yer almaktadır.

İşsizlik Maaşı için 90 Günlük Süre

Askerlik dönüşünde işsiz kalanların işsizlik ödeneği alabilmesi için, işten ayrıldıkları tarihten askere sevk tarihine kadar olan 90 günlük bir süre dikkate alınmaktadır. Bu süre içinde işten ayrılanlar, askerlik dönüşünde işsizlik ödeneği için 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmalıdırlar. Başvurunun 30 gün içinde yapılmaması halinde, işsizlik ödeneği gecikmelere bağlı olarak az ödenebilmektedir.

İşsizlik maaşı alırken askerlik görevini yerine getirmek üzere silah altına alınanların maaşı, askerlik süresi boyunca askıya alınmaktadır. Askerlik sonrasında İŞKUR’a başvurulduğunda, ödeme işlemi yeniden başlatılmaktadır.

Önemli bir hatırlatma yapmak gerekirse; işsizlik ödeneği alırken askere gitmeyi planlayanlar, askere gidecekleri tarihi İŞKUR’a bildirmeyi unutmamalıdırlar. Aksi takdirde, askerlik süresince hesaba yatırılan işsizlik maaşını faiziyle geri ödemek durumunda kalabilirler.

Askerlik sebebiyle işten ayrılanlar, sağlık veya kendi kusurlarından kaynaklanmayan diğer sebeplerle askere gidiş tarihinin üç aydan fazla ertelenmesi durumunda da işsizlik maaşı alabilirler. İşten ayrılış tarihi ile erteleme sebebinin oluştuğu tarih arasındaki süre, “mücbir süre” olarak kabul edilir ve ödemeler bu süre üzerinden yapılmaktadır.

Erken Terhis Olanlar için Başvuru Süresi

Hastalık nedeniyle erken terhis edilen askerler için 30 günlük başvuru süresi, terhis tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu sebeple, normal askerlik süresini beklemek yerine, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Odatv.com

Related Posts

Togg’un fiyatı değişti: Erdoğan imzaladı

Otomobil’e uygulanan ÖTV oranları tamamen değişti. İçten yanmalı otomobillerin ÖTV dilimi yüzde 220’ye kadar çıkarken; elektrikli araçlarda da ÖTV matrahı değişti. Elektrikli araçlara uygulanan en düşük ÖTV oranının artışına ilişkin karar Resmi …

Türkiye Kamu-Sen 8’inci dönem toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Türkiye Kamu-Sen 8’inci dönem toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Vodafone Business dijital sipariş yönetimi ile Pizzalazza ve Saloon Burger’in müşteri memnuniyetini artırdı

En iyi müşteri deneyimini sunmaya odaklanan Vodafone Business, Türkiye’nin önde gelen hızlı servis markalarından PizzaLazza ve Saloon Burger’in teknoloji çözüm ortağı oldu.

Cengiz İnşaat Hırvatistan’a da el attı: 1 milyar euroluk teklif

Cengiz İnşaat rotayı Hırvatistan’a çevirdi. Hırvatistan’da Dugo Selo-Novska demiryolu hattının yeniden inşasının yaklaşık 620 milyon euroya mal olması bekleniyor. Projeye en düşük teklifi 677 milyon euro ile Hindistan merkezli Afcons Infrastructure verirken, Doğuş ve Cengiz İnşaat’ın ise yaklaşık 1 milyar euroluk teklif sunduğu belirtildi.

Türkiye’deki kiralar dünya finans devinin bile dikkatini çekti

JPMorgan ekonomisti, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Merkez Bankası’nın dört toplantıda da faiz indireceğini öngörülürken, kira enflasyonu ise endişe yarattığı belirtildi.

Borsanın en değerli şirketi bir banka oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında en yüksek piyasa değerine sahip 20 firma belli oldu. Temmuz ayının ikinci haftasında yalnızca bir şirketin değeri 1 trilyon TL’yi aşarak dikkatleri üzerine çekti. Zirvede yer alan banka şirketi …