Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım Teşvik Belgesinde Şirketlere Yeni Sınırlama Geliyor

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa ile yatırım teşvik belgelerinde yapılan değişikliklerle, indirim hakkının kullanılabileceği süre en fazla 10 yıl ile sınırlandırılıyor. Yatırımlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 60 indirimli uygulanacak. Ar-Ge personel desteklerine de belirli sınırlamalar getiriliyor.

AKP, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 21 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ekonomim’den alınan bilgiye göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yatırımları teşvik etmek amacıyla yapılan indirimli kurumlar vergisi uygulamasında sınırlama getiriliyor. Artık indirim hakkı, yatırımın yapıldığı ilk hesap döneminden itibaren en fazla 10 hesap dönemi boyunca kullanılabilecek ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60 olarak belirlenecek. Ayrıca, kazanç olmasına rağmen kullanılmayan yatırıma katkı tutarlarının sonraki dönemlerde dikkate alınmayacağı kanuna ekleniyor. Yatırım teşvik belgesi kapsamında, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini aşmamak şartıyla yatırıma katkı tutarı hesaplamalarına göre, indirim hakkı ilk hesap döneminden dördüncü hesap dönemi sonuna kadar diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek ve bu oran sıfıra kadar düşürülebilecek.

5746 sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi istisnası, aylık brüt asgari ücretin 24 katıyla sınırlandırılıyor. Ücretlerin belirli bir tutarın üzerindeki kısımları teşvik kapsamı dışında bırakılarak, kalan tutarlar üzerinden vergi avantajı sağlanacak.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin ücretlerine sağlanan vergi istisna ve teşvikler ise brüt asgari ücretin 40 katıyla sınırlandırılacak.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, serbest bölgede üretim yapan mükelleflerin kendi bölgesinde veya diğer serbest bölgelerde yaptıkları ürün satışlarından elde ettikleri kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Related Posts

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?