Gıda Arz Güvenliği Önemli Hale Geliyor: Tarım ve Orman Bakanlığı Aksiyon Alıyor
MELTEM GÜNEŞ Ankara – İklim değişikliği, nüfus artışı, doğal afetler, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi, zararlılar ve hastalıklarda artış gibi etkenler tarımsal üretimi etkilerken, jeopolitik riskler, salgınlar, savaşlar, göç gibi krizler de gıda arz güvenliğini öncelikli hale getiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı “yeni normal” olarak adlandırılan bu süreçte verimi, kaliteyi koruyup, sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalarına hız verdi. İklim olaylarında her yıl yeni bir aşırılık yaşanırken Bakanlık risk analizlerinin önceden yapılarak önlemlerin alınması için kuraklık, taşkın ve don risk haritalarını güncelleyecek. Değişen şartlar karşısında hızlı karar alma sistemleri geliştirilecek.
İklim Değişikliği İnce Ayrıntılarıyla Takip Edilecek
İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri güncellenmiş modeller ile belirlenecek. Uluslararası kurum, kuruluş ve devletlerle ikili ilişkiler sağlanacak. Kurak ve yarı kurak alanların sürdürülebilir yönetimine katkı yapacak Ar-Ge projeleri geliştirilecek. Tarımsal kuraklığı izleme portalı hazırlanacak. Tarım arazilerinin yanlış kullanımını önlemeye yönelik proje ve eğitimlere ağırlık verilecek. Su verimliliği seferberliğinin her kesime ulaşması ve su verimliliği kültürünün oluşturulması amacıyla farkındalık çalışmaları devam edecek.