‘Sorunu yerinde gör, yerinde çöz’

Değer Yaratmaya Adanmış Bir Liderin Öyküsü: Mehmet Nane

Servet Yıldırım – Yöneticilik, temelde sorun çözme ve yönetme becerisine dayanan bir sanattır. Geçtiğimiz hafta sonu, Mehmet Tevfik Nane’nin etkileyici kitabı “Size Anlatacaklarım Var”ı okudum. Teknosa, Carrefoursa ve Pegasus gibi önde gelen şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış olan Nane, kitabında “değer yaratmaya adanmış, dolu dolu yaşanmış bir yaşam”ı okuyucularla paylaşıyor. Kitap, yöneticiliğin zorluklarını ve iniş-çıkışlarını gerçek hayattan ilginç anekdotlarla aktarıyor. Bu anekdotlardan biri, Carrefoursa’da yaşadığı deneyim.

Genel müdürlük görevindeki ikinci yılında, Mehmet Nane çilek satışlarına ilişkin verileri incelerken tuhaf bir durumla karşılaşır. Nisan ayında, Türkiye’de çilek mevsimidir ve şirket o ay 40 bin lira değerinde çilek satmış ancak 60 bin lira zarar etmiş. Yani, hiç çilek satmasalar, 20 bin lira daha fazla kar edeceklermiş. Ancak çilek, müşterilerin talep ettiği bir üründür; bu nedenle bu ürünü sunmamak da bir seçenek değildir. Sorunu anlamak için Nane, doğrudan mağazaya gidip çilek reyonuna bakar. Sorun hemen ortaya çıkar. Kasayla gelen çilekler, tezgahta gösterişli bir şekilde sergilenirken, uygulamada ciddi bir problem vardır. Nane, durumu şu şekilde anlatıyor:

“Müşteriler çilekleri plastik bir kürek kullanarak alıyordu. Ancak çilekler çok hassas olduğundan, kürek çilekleri ezdiği için, çilekler kısa sürede pörsüyordu. Bu durumda çalışanlar, pörsümüş çilekleri ayıklamak zorunda kalıyordu. Çilek mevsiminin başlangıcında fiyatlar yüksek olduğunda, bu durum bize zarar veriyordu!”

Gerçek Dünyada Gerçek Problemlere Çözüm

Sorunun çözümü, sorunun kaynağında bulundu. Şirket, çilek tedarikçilerinden ürünleri kasaysız, 1-2 kiloluk karton paketler halinde almaya karar verdi. Nane, bu olay üzerinden Japon yönetim anlayışı olan Genbutsu Gemba felsefesini hatırlattı. Genbutsu, “gerçek şey” demektir ve olayların gerçek nedenlerini doğrudan gözlemlemeyi ifade eder. Gemba ise “olayın yaşandığı yer” anlamına gelir ve bu da yöneticilerin olayların yaşandığı yere gidip durumu gözlemlemesi gerektiğini belirtir. Yani doğru kararlar, sahada gerçek verilerle yüzleşerek alınabilir. Nane’nin de dediği gibi: “Sorunu yerinde gör, yerinde çöz.”

Sonuç olarak, sorunları görmezden gelerek ortadan kaldıramayız. Sorunlar her zaman var olacaktır ve onları çözmek için harekete geçmek gerekecektir. Yöneticilik, temelde bir sorun çözme sanatı olsa da, iyi bir yönetici sadece sorunlar ortaya çıktığında değil, sorunlar henüz ortaya çıkmadan önce doğru planlamalar yaparak süreci yöneten kişidir.

Related Posts

Avcılar gişelerinde serbest geçiş dönemi başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Otoyolu Avcılar Gişeleri’nde Serbest Geçiş Sistemi’nin devreye alındığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Serbest Geçiş Sistemi’ni Türkiye genelinde bulunan toplam 106 adet gişenin 27’sinde hayata geçirdik. Ispartakule, Edirne, Kandıra ve Adapazarı gişelerinde de çalışmaları 2025 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Fed tutanaklarında, ‘temkinli bir yaklaşım’ mesajı

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar, Banka yetkililerinin, hükümet politikalarındaki değişikliklerin ekonomik etkileri netleşene kadar “temkinli bir yaklaşım” benimsenmesinin uygun olduğunu değerlendirdiğini ortaya koydu.

Bakanlık listeyi açıkladı: Doğal diye satıyorlardı, bakın ne çıktı! Tehlike saçıyorlar!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği kapsamında yayımladığı, “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ve “taklit veya tağşiş yapılan gıdalar” listesini güncelledi. Listede, zeytinyağı ve bitkisel yağlarda yapılan ihlaller hayrete düşürdü. Halkın …

TÜİK mayıs ayı ekonomik güven endeksini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks nisanda 96,6 iken, mayısta yüzde 0,05 artarak 96,7 oldu. Tüketici güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 1,1 artışla 84,8’e yükseldi …

THY ve OGM’den ağaçlandırma için işbirliği

Türk Hava Yolları (THY) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM), ağaçlandırma ve ormancılık alanında işbirliği protokolüne imza atıldı.

Emekçiden iki talep: Adil komisyon, yaptırım gücü

Açlık sınırının altındaki asgari ücrete ara zam talepleri yeniden gündeme gelirken, ücretin artırılmasını isteyen işçi tarafı öncelikle mevzuatın yeniden düzenlenerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında değişiklik yapılmasını talep ediyor. Bu konuda işçi tarafının iki temel talebi var.